Barwy szczęścia, czyli chemiczne kolorki w naszych posiłkach

Co kryje się za kolorami jedzenia, którą codziennie spożywamy? Czy to dobrze, że jabłka są czerwone a gruszki zielone? W barwną podróż po żywieniowej tęczy zabierze Was Koło Naukowe Chemii Biologicznej NUKLEOTYD w wykładzie „Barwy szczęścia, czyli chemiczne kolorki w naszych posiłkach”, na który zapraszamy chemików ze szkół średnich i gimnazjów. Mamy nadzieję, że abstrakt podsyci Wasz głód wiedzy:
„Czy wiesz, że codziennie jesz kolory? Przekonaj się dlaczego zielone warzywa są „gorsze” od innych. Zobacz na własne oczy, co zawiera w sobie czerwona papryka, liście pietruszki, czy sok pomidorowy. Odkryj, że pozornie jeden kolor kryje przed Tobą wiele tajemnic.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.